BubbleFlush maakt toiletreiniging zonder chemie mogelijk
Het lijkt een utopie. Een schoon toilet zonder gebruik van reinigingsmiddelen. De BubbleFlush belooft dit mogelijk te maken. Dit innovatieve toilet reinigingssysteem belooft te reinigen middels een ultrasone trilling. Maar hoe werkt het precies en is het effectief genoeg? Clean Totaal gaat in gesprek met Dennis Luiten van TranZero, het bedrijf achter de ingenieuze vinding, dat onlangs voor deze innovatie de CSU Innovatie Award ontving.
Het bedenken, ontwikkelen en produceren van nieuwe producten en spellen is Luiten niet vreemd. Als productontwikkelaar bedacht hij eerder de M2Desk, een bureauoplossing voor docenten en leraren om de computer op een zo optimaal mogelijke manier te integreren binnen het klaslokaal. Dan is de stap naar een innovatieve toilet reinigingssysteem op het eerste gezicht vrij groot, maar dat valt mee. Compagnon Hidde Reitsma is van origine tandtechnicus. Bij de ontwikkeling van een tandenborstel, die gebruik maakt van ultrasone technologie, werd de stap gezet naar andere toepassingen.
BubbleFlush werkt volgens oeroud principe
Want dat is hoe het werkt. Een toilet wordt normaliter met chemie gereinigd, maar deze knappe koppen komen nu met een alternatief op de proppen waarbij het effectieve middel ultrasoon is. “Op basis van een oeroud principe genaamd cavitatie”, vertelt Luiten. “Dat werkt als volgt: Door in water trilling aan te brengen, worden luchtbelletjes gevormd. Deze luchtbelletjes worden door de trilling instabiel en imploderen. Het luchtgat wat daardoor ontstaat, wordt vervolgens razendsnel gevuld door het aanwezige water met een snelheid tot wel 400 kilometer per uur.” Hij maakt de vergelijking met een ballon om het visueel te maken. Wanneer een opgeblazen ballon onder water zou doorprikken, zie je dit effect ontstaan. Blijkbaar is het effect zo krachtig, dat vervuiling ermee kan worden verwijderd.
Luiten: “Het gaat met een enorme hitte, met zo’n 5000 kelvin, vergelijkbaar met de temperatuur van de zon. Je voelt de warmte ook net boven het wateroppervlak. Maar het gekke is, dat wanneer je het proces stopt, dat de temperatuur dan ook direct weg is. Het reinigend effect ontstaat door de luchtbelletjes die worden uitgelokt door oneffenheden, zoals vervuiling, in de pot. De luchtbelletjes hechten zich als het ware aan het vervuilde oppervlak en blazen de vervuiling van de wand. Bij het doortrekken verdwijnt de vervuiling in het riool, zonder toepassing van chemie. Overigens is de hele toiletpot hiermee te reinigen door een waterstop die het water onderin de sifon tegenhoud. Door na het aanbrengen van de waterstop door te spoelen, vul je het hele toilet en kun je de volledige pot reinigen.”
Grote impact
Luiten stelt dat de investering van de BubbleFlush zich binnen twee jaar terugverdient. Al is er nog geen definitieve prijs bekend. Wat een feit is, is dat er aanzienlijk wordt bespaard op de inzet van chemie. “En dan heb je het over de hele keten. We spreken echt van een grote impact. Er gaan jaarlijks namelijk miljoenen liters chemie door het toilet heen. Zowel in de periodieke reiniging als tijdens een dieptereiniging. Vergeet daarbij ook niet dat een schoon of vies toilet enorme invloed heeft op de beleving van de schoonmaak. Met een klein stofje op een bureau kunnen we leven, maar een vies toilet valt altijd op.” Het is volgens Luiten dan ook niet ongebruikelijk dat er 200 tot 300 milliliter, “een bierflesje vol”, aan chemie wordt gebruikt per toilet. “Dat is zeer heftig. Na het intrekken van het middel en het schrobben wordt vervolgens achteloos op de knop gedrukt waardoor het chemie in het riool verdwijnt, richting de waterzuivering. Bovendien is de productie van zware zuren, waar het toilet mee wordt gereinigd, milieubelastend. Dat geldt ook voor de verpakking, het transport en dus het gebruik. Met de BubbleFlush doorbreek je die hele keten.”
Duurzaam
De makers claimen een zo duurzaam mogelijk product op de markt te zetten. Zo wordt het product volgens industriële normen ontwikkeld en moet het tussen de drie en vijf jaar meegaan. “We willen zo schoon als mogelijk de wereld rond en de recyclebaarheid bieden. Iedere BubbleFlush kan uit elkaar en de afzonderlijke delen kunnen gerecycled worden. Zo zijn de accucellen afkomstig uit de automotive sector. Binnen deze branche zijn ze actief een netwerk voor recycling aan het opzetten. Wij kunnen hier dus eenvoudig op aanhaken om de footprint zo klein als mogelijk te maken.”
CSU Innovatie Award
De uitvinding van TranZero is niet onopgemerkt gebleven. Zo hebben ze een bijdrage gekregen van het POC Fonds van Horizon Flevoland en is met de BubbleFlush de CSU Innovatie Award in de wacht gesleept. Met die prijs is 10.000 euro en een zogenoemde succesversneller gemoeid. “Dat geld is natuurlijk leuk”, zegt Luiten. “Maar met de Innovatie Award krijgen we direct toegang tot de grootste speler van de professionele schoonmaakmarkt en krijgen we de mogelijkheid om het product nog verder te finetunen door de knowhow die aanwezig is bij CSU. Zo moet het voor ons mogelijk worden om de eerste honderd exemplaren in januari van de band te laten rollen.”
De jury sprak met lovende worden over de innovatie. Juryvoorzitter Esmée Ficheroux van CSU: “Het is een mooi principe, waar een elders gebruikte techniek met ultrasoon geluid op de facilitaire branche is toegepast. Hiermee kan slim en duurzamer worden gereinigd wat je met wc-borstel alleen niet schoon krijgt. Een schoonmaakteam krijgt het ergonomisch gemakkelijker en hoeft geen extra reinigingsmiddelen te gebruiken. Dat is een mooie vooruitgang voor de facilitaire branche.”
Op dit moment zit het product nog in de testfase. Luiten: “We gaan nu met CSU de markt in en we doen testen. Want we weten dat het product werkt tegen urinesteen en ontlasting, maar hoe zit dat bijvoorbeeld met medicijnresten in zorginstellingen? Terwijl we reinigen, analyseren we alle data om zo tot een ultiem product te komen.” Al is Luiten wel realistisch. Een eventuele opvolger zou volgens hem altijd beter zijn, vergelijkbaar met de iPhones. De huidige series zijn voor nu misschien het ultieme product, en ultieme producten bestaan niet. Met doorontwikkelingen kun je daar volgens hem wel steeds naar streven. Maar eerlijk gezegd denk ik dat wij de lat voor onszelf veel hoger leggen dan de gemiddelde gebruiker.
Wat moet BubbleFlush kosten?
Voor hoeveel euro de BubbleFlush uiteindelijk verkrijgbaar wordt, is nog niet bekend. Luiten heeft samen met Wecovi berekend dat een gemiddeld kantoor met 15 toiletten 105 euro per jaar kost aan chemie. “Als je de huidige schoonmaakfrequentie aan houdt, dan betekent dat onze uitvinding al snel rendabel is. Als het product drie jaar mee zou gaan, dan zou je met een prijs van 300 euro dus al goedkoper zijn, maar dat is niet reëel. We streven uit te komen op een adviesprijs van € 200,00 per BubbleFlush. Echter houd ik daarbij een slag om de arm. Het is namelijk afhankelijk van de beschikbaarheid van de componenten waaruit de BubbleFlush bestaat. Er heerst schaarste op de wereldmarkt, dus de prijzen fluctueren. Maar binnen nu en een paar weken volgt een definitieve prijs.”
Clean Totaal blijft deze noviteit volgen. Want het klinkt misschien wel té mooi om waar te zijn. Nooit meer chemie in het toilet, maar toch een schone pot. In 2022 testen wij de BubbleFlush in de praktijk om ons verdict er over te vellen. Maar dat partijen als CSU en Wecovi vertrouwen hebben in deze uitvinding stemt ons enthousiast. Is dit dé volgende innovatie van schoonmaakland?
Deze publicatie is afkomstig van Clean Totaal.