Guido Helmerhorst (winnaar award 2018) – Denk verder dan je idee of innovatie

“Denk verder dan je idee of innovatie. Dat komt jezelf, je innovatie én je overwinningskans echt ten goede.”

Guido Helmerhorst is de eerste winnaar van de CSU Innovatie Award. Met ‘zijn’ innovatie WarpVR, een platform om met virtual reality levensechte (bedrijfs)trainingen te ontwikkelen, won hij de succesversneller in 2018. Na dit succesvolle avontuur nam Guido plaats in de vakjury. Een kort gesprek over deze innovatie, zijn ervaringen als deelnemer en jurylid én tips voor deelname aan de CSU Innovatie Award ’22.

Echte beelden, echte emotie, zonder echt gevaar
Guido: “Na mijn studie bouwkunde in Delft ben ik bij KLM beland. Daar ben ik een start-up begonnen binnen de corporate afdeling voor gamification & serious games. Na drie jaar kwamen er een aantal zaken mooi bij elkaar daar. De mogelijkheden voor situationeel en on-the-job trainen werden dankzij virtual reality steeds groter. Ik zag een manier om door middel van 360* video medewerkers overal te kunnen trainen. Met echte beelden, echte mensen en echte emotie, maar zonder echt gevaar. In te zetten als onderdeel van een veel breder programma gericht op specifieke groepen of functies. Dat is heel wat anders dan één keer per jaar het alarm af laten gaan voor een droge evacuatieoefening. In de hoop dat iedereen na afloop bekwaam is om te reageren in zo’n situatie.

Gamification en VR verbinden met die uitdagingen voor bedrijven, gecombineerd met mijn wens om zelf te ondernemen was de start van WarpVR. We hebben er vervolgens een platform van gemaakt om bedrijven in staat te stellen de trainingen geheel op maat in te vullen. Van storyboarding en distributie tot analytics, het wordt op het platform heel gemakkelijk gemaakt. Het is de brug tussen e-learning en instructortraining. Door situaties zo naar de mensen toe te brengen, komen kennis en bekwaamheid met WarpVR bij elkaar.”

De succesversneller voor de start-up
Die voordelen en toepassingsmogelijkheden zag CSU en de vakjury van de CSU Innovatie Award ook. Met de (toen) kersverse start-up WarpVR werd Guido de winnaar van de allereerste CSU Innovatie Award, editie ’18. Samen met CSU ontwikkelde WarpVR veiligheidstrainingen voor de duizenden schoonmaakmedewerkers van CSU. Ook het netwerk en de professionalisering van het platform raakten in een behoorlijke versnelling.

Inmiddels wordt de innovatie in veel verschillende werkvelden en industrieën in binnen- en buitenland ingezet voor toepassingen als onboarding, recruitment, veiligheid en zelfs voor soft skill trainingen. En dat portfolio groeit nog steeds.

Als eerste winnaar in de vakjury
Naast de succesversneller voor WarpVR, kreeg Guido als winnaar ook een plek in de jury aangeboden. Een plek die hij als bouwkundige, VR-specialist, jonge ondernemer en innovator met plezier bezette tijdens de edities van 2019 en 2020. “Ik was vereerd om gevraagd te worden en het was ook ontzettend leuk om te doen. Je neemt deel in een club experts op allerlei gebieden met een eigen visie op innovatie, de branche, ondernemen, duurzaamheid, noem maar op. Erg leerzaam en interessant. Ik mocht nu dus aan de andere kant plaatsnemen. De sessies waarin we met elkaar discussieerden over innovatie, wanneer iets een slimme innovatie is, op welke termijn het inzetbaar is, waar de toegevoegde waarde zit, wie potentiele klanten zijn en hoe ondernemend en geestdriftig de inzender of inzenders zijn. Dat bracht bijzondere nieuwe inzichten.”

Tip aan de deelnemers van 2022
“Als oud-deelnemer en ex-jurylid zou ik ook graag mee willen geven aan de deelnemers van dit jaar: denk verder dan je goede idee of slimme innovatie. Welk probleem los je ermee op? Is er markt voor? Wie is je doelgroep? Als je al die vragen al bij je inschrijving goed doordacht beantwoordt, heb je al een mooi rond verhaal aan de start van het proces. Dat komt jezelf, je innovatie én je overwinningskans echt ten goede.”