Jurylid Annette Sibma: “Een dag op kantoor moet de mooiste dag van de week zijn.”
In gesprek met nieuw vakjurylid Annette Sibma
Annette Sibma, is een van de twee nieuwe vakjuryleden voor de CSU Innovatie Award 2023. Ze is werkzaam als manager facility services binnen ING Nederland. “Ik ben verantwoordelijk voor alle soft-services, logistieke services, safety & security binnen ING. Ook vóór deze rol stond de loopbaan van Annette al jaren in het teken van facilitymanagement. Onder andere bij Twynstra Gudde, Rabobank, Achmea en Turner & Townsend.
Annette organiseert en verbindt. In haar werk legt zij de lijnen tussen de facilitaire wensen en behoeften van de organisatie en de facilitaire partners die daarin voorzien. Als vakjurylid bekijkt en beoordeelt ze ingezonden innovaties vanuit de klantzijde. Met haar kennis en ervaring weet zij precies hoe slimme innovaties kunnen bijdragen en op een juiste manier kunnen worden ingezet binnen organisaties. “En het belangrijkste”, zegt Annette, “mijn collega’s en klanten moeten beter, slimmer, gezonder en wijzer worden van de innovaties.”
De mooiste dag van de week
“Als facility manager is het enorm belangrijk dat we op zoek gaan naar veranderingen en blijven veranderen. Mensen verwachten ontwikkelingen in onze dienstverlening en omgeving. Zeker nu, in de tijd na de coronapandemie waarin veel mensen steeds minder op kantoor te vinden zijn, is het van groot belang dat deze ontwikkelingen een positieve impact hebben op de employee experience. Een dag op kantoor moet de mooiste dag van de week zijn! Door er prettig te kunnen werken, elkaar te ontmoeten en samen leuke dingen mee te maken. Daarmee dragen we vanuit de facility kant ook bij aan de vitaliteit van onze medewerkers.”
Facility services als community builder
“Het is voor bedrijven en hun medewerkers blijvend van belang om gezamenlijk te ontwikkelen, met elkaar te netwerken, sociale en professionele banden aan te trekken. Ook thuis achter je computerscherm moet je weten dat je onderdeel bent van het team en de organisatie. Voor community building bijvoorbeeld, met de uitgebreide maandelijks borrel die onze cateraar organiseert, waar we elkaar weer informeel ontmoeten.
Onze panden zijn ook echte cultuurdragers en als facilitaire organisatie leveren we daar een grote bijdrage aan. Zo maken we onze kantoren als werkplek weer veel aantrekkelijker, zodat mensen met plezier op kantoor aan het werk zijn. Daarvoor zijn wij er als afdeling. Bovendien zorgen we voor extra duurzaamheid, wat van groot belang is voor zowel de wereld om ons heen als voor het werkgeverschap.”
Gezamenlijke stappen voor de toekomst
Vanuit mijn perspectief moeten de voornaamste innovatiestappen op dit moment vooral worden gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Daar ben ik zelf ook volop mee bezig. In samenwerking met CSU hebben we bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de inzet van de winnende innovaties Bubbelflush en No Touch blokzeep.
Om dit en nog veel meer mogelijk te maken, hebben we sinds een tijdje een facilitaire coalitie gevormd tussen alle samenwerkingspartners: ING, CSU, CBRE, Compass Group, Spirit Hospitality en Securitas. Met elkaar hebben we op strategisch, tactisch en operationeel niveau de speerpunten: planetary health, innovatie, employee experience en de communicatie hierover. Zo werken we met elkaar, leren we van elkaar en zetten we gezamenlijke stappen voor de toekomst. Echt leuk om te doen.”
Ik ben ontzettend benieuwd naar de ingezonden innovaties voor ons facilitaire werkveld. In het facilitair vakgebied is er zó veel mogelijk.
Verrast door mooie, slimme en verfrissende innovaties
Ik kan ontzettend enthousiast worden als iemand met een goed en vernieuwend idee komt. Of het nu om technologie, duurzaamheid, gastvrijheid of vitaliteit gaat; als facility manager zie ik al gauw legio mogelijkheden. In de afgelopen jaren ben ik bij de finales van de CSU Innovatie Award geweest en werd ik steeds weer verrast door de mooie, slimme en verfrissende ideeën van de finalisten.