Jurylid Ras Lalmy: “Met een topteam kun je een idee echt succesvol maken.”

In gesprek met nieuw jurylid, Ras Lalmy
Nieuw lid van de vakjury dit jaar is Ras Lalmy, innovatie en startup specialist. Als managing director van YES!Delft, een toonaangevende tech incubator, begeleidt en ondersteunt hij tech startups bij hun eerste stappen van ontwikkeling richting de markt.

Innovatieve startups als dayjob
Ras: “In mijn dagelijkse bezigheden werk ik voornamelijk met tech startups, onder andere op het gebied van nanotechnologie, quantum computing en veel medische en extramurale zorg toepassingen. Het is een heel breed pallet aan innovatieve startups, die zich over het algemeen niet of nauwelijks op de facilitaire branche richten. Simpelweg omdat die verbinding eerder niet is gelegd. Terwijl ik wel mogelijkheden voor de startups zie binnen het facilitaire werkveld. De facilitaire branche is zo breed dat er altijd wel een link te leggen is tussen de ideeën en de vragen vanuit de facilitaire wereld, zoals het slimmer maken van gebouwen. Voor mij als jurylid is het dus ook erg boeiend om nu zelf ook een nieuwe wereld te kunnen betreden.

Tegelijkertijd ga ik echt niet alleen naar hardcore technologie kijken. Een innovatie voor CSU in de breedste zin moet vooral vernieuwend zijn. Ik heb een scherp oog op hoe vernieuwend, uniek of bijzonder verschillende tech gerelateerde inzendingen zijn. Maar voor de CSU Innovatie Award wil ik me juist niet te veel op de tech innovaties te richten, maar veel meer op het team.

Een sterk team is key
Hoe ziet het team eruit, is dit team in staat om een idee verder te brengen. Is het probleem duidelijk en bieden ze met deze innovatie ook daadwerkelijk een oplossing voor dat probleem? Kunnen ze de propositie valideren, is het probleem ook echt een probleem? Daar ga ik op letten. Een goed team denkt groot, heeft gezonde ambities, en bezit complementaire skills om een idee echt goed te ontwikkelen.

De juiste stappen zetten
Innovatie is geen exacte wetenschap. Maar het is wel een heel gedisciplineerd proces met stappen in de juiste volgorde. Wat ik in mijn werk veel zie is dat die stappen in een heel andere volgorde worden gezet. Daardoor verkleint de kans op succes aanzienlijk. Vanuit YES!Delft begeleiden wij startups om alle stappen in de juiste volgorde zetten. Daar ga ik met de CSU Innovatie Award ook scherp op letten. Scherp, niet streng.

Delen van kennis
Als incubator heeft YES!Delft zo’n 80 startups gehuisvest in de hub. Die zijn elk in een ander gebied actief maar ze leren erg veel van elkaar. Door het delen van ervaringen blijft alle opgedane kennis ook beschikbaar voor anderen. Het lijkt me mooi om dat binnen de CSU Innovatie Award nog meer te stimuleren.

Groot denken en in kleine stapjes doen
En mijn tip voor alle deelnemende innovators: “Verdiep je vooraf goed in de facilitaire branche. Kun je jouw innovatie nog aanscherpen voor thuiszorg, schoonmaak, hospitality, security en daar in de breedte een toepassing voor bedenken? De branche is zo groot en biedt zoveel kansen, dus denk groot. En deel het dan slim op; groot denken en in kleine stapjes doen.”

Innoveren is vooruitzien

Als voortrekker van de facilitaire branche innoveert CSU proactief op allerlei terreinen. CSU is altijd op zoek naar manieren om wend- en weerbaar te blijven. Een eigenschap die zeker in deze tijd van ongekende waarde is. Daarbij geloven we in innovatieve co-creatie. Zo is ook de CSU Innovatie Award geboren. Hiermee bieden we een platform aan ondernemend talent en werken we samen aan morgen en overmorgen met impactvolle innovaties.