Plaex (winnaar award 2020) – We zijn nog lang niet klaar met onze missie!
Tyrell & Victor leerden elkaar kennen op de universiteit van Twente en sprongen samen ondernemend in het diepe in met Plaex Technologies. Een op duurzaamheid gerichte startup. Met hun eerste innovatie – een slimme afvalbak die het afval scheidt op het moment dat je het weggooit – wonnen ze de CSU Innovatie Award 2020.
Wat heeft de overwinning van 2020 Plaex gebracht?
“Als winnaars konden we met het investeringsbedrag onze prototypes maken en konden we onze innovatie echt gaan testen. Dat leverde veel belangrijke data uit de markt op. Het netwerk vanuit de samenwerking is daar wel een enorm voordeel in. Dat heeft geholpen om onze innovatie bij potentiele afnemers te krijgen.
Op dit moment zijn we weer volop aan het testen. Tijdens de pandemie hebben we noodgedwongen even moeten wachten met afspraken maken en testen op grote schaal. Inmiddels zijn we in gesprek met een aantal grote partijen die interesse hebben om onze slimme afvalbakken in te zetten, waaronder CSU zelf.”
Recycling tot ver over de grens
“Omdat onze technologie en innovatie nog altijd erg vernieuwend is, kost het wat meer overtuigingskracht om het snel in te zetten. Maar wij weten zeker dat de inzet ervan ook gaat bijdragen aan de internationale afspraken die er zijn gemaakt voor 55% recycling binnen de EU in 2025, dus we kijken ook zeker buiten Nederland om onze oplossing toe te passen.
Recycling biedt heel veel nieuwe kansen. Papier wordt verzameld, in delen ‘gewassen’ en weer tot nieuw papier vermaakt. Voor plastic afval geldt grotendeels hetzelfde. Veel restafval gaat of op de grote hoop, of het gaat de verbrandingsoven in. In de oven kun je er weer energie mee opwekken, dat is mooi, maar je creëert er ook weer broeikasgas mee. Uit onderzoek blijkt dat wanneer restafval beter wordt gescheiden, er zo’n 60% nog gerecycled zou kunnen worden. Dat maakt de noodzaak van onze slimme innovatie alleen maar groter. We zijn dus nog lang niet klaar met onze missie!”
Daarnaast is Plaex ook bezig met een aantal nieuwe ideeën. Waaronder een add-on voor normale afvalbakken die het scheiden ter plaatse slimmer en makkelijker maakt voor de gebruiker. De heren hebben ook nog andere serieuze plannen, maar daarover horen we op een later moment ongetwijfeld meer.
Tot slot een tip aan deelnemers van de lustrumeditie
Tyrell: “Blijf achter je idee staan. Het ontwikkeltraject kan lang zijn, wanneer je dan je enthousiasme verliest, houd je het niet vol. Victor vult aan: “En heb ook plezier in je deelname. Natuurlijk is het een serieuze aangelegenheid, maar als je er met plezier ingaat neem je dat gevoel mee gedurende het hele traject. Heb plezier en leer ervan!”
Drop je idee
Dus heb jij een goed idee om sociale, groene of technologische impact te maken? Dan zoeken wij jou! Stel je voor dat je met dit innovatieve idee € 10.000,- investeringsbudget wint, een marketing-boost en toegang tot een groot potentieel aan netwerken binnen de facilitaire dienstverlening. Waar brengt dit jou?
Je kan nu via de onderstaande button je idee droppen om kans te maken op de CSU Innovatie Award.