Dennis Luiten (Winnaar Award 2021): Blijf eigenwijs en nieuwsgierig!

Het gaat goed met de BubbleFlush, de winnaar van de CSU Innovatie Award 2021. BubbleFlush is flink in ontwikkeling en binnen een jaar na het winnen van de CSU succesversneller ook al volop in productie. Aan het woord is initiator en bedenker van de winnende innovatie BubbleFlush, Dennis Luiten:

“BubbleFlush is ontstaan in 2014. Aanvankelijk als een manier van tandreiniging op basis van geluidsgolven. Een vriend van mij, Hidde, zat al in de tandheelkunde en werkte dit idee mee verder uit. We zijn toen scherp blijven rondkijken naar hoe we dezelfde techniek eventueel ook op een andere manier toe konden passen. Uiteindelijk kwam ik op het idee voor toiletreiniging, toen ik mij irriteerde aan ons toilet thuis. Ik ontdekte namelijk plekken met vuil die ik gewoonweg niet schoon kreeg. De puzzelstukken vielen op z’n plek: handzame sonische toiletreiniging, zonder het gebruik van schoonmaakmiddelen.

Na het bedenken van een idee, denk je dat idee uit en ga je bewijs leveren dat het werkt. De volgende stap is een eerste versie bouwen. Vervolgens begin je aan de eerste prototypes. Dat proces duurt altijd veel langer dan je wilt, maar daar komt dan ook echt ontzettend veel bij kijken. Inmiddels hebben we dat traject grotendeels achter ons. Zo zijn er al twintig modellen op dit moment (red. juli 2022) in gebruik bij CSU. De eerste 0-serie kan dus nu worden opgestart en voor het einde van het jaar komen er 5000 stuks bij.

Dat is grotendeels het resultaat van de samenwerking met CSU. Na het winnen van de Innovatie Award kwamen we binnen het netwerk in contact met een distributeur en zijn we dus met de BubbleFlush echt in business!

De kracht van samenwerking
Wat ik heb geleerd van de samenwerking is dat je zelf niet alles hoeft te kunnen en te weten. Bij CSU hebben ze een netwerk, zij kennen de markt en zij weten wat er speelt. Daarom kunnen wij nu zo snel opschalen en ons vooral richten op de juiste inkoop en de doorontwikkeling van het product.

Toen we met de ontwikkeling van BubbleFlush bezig waren, wisten we eigenlijk nog helemaal niet dat het probleem wat we ermee oplossen op zo’n grote schaal in de facilitaire branche aanwezig is. Dankzij het winnen van de award zijn we echt uit de startblokken gekomen. Het team achter de Innovatie Award wist waar we op moesten letten, wat we allemaal tegen zouden kunnen komen en waar we ons dus nog extra op moesten richten met de BubbleFlush.

CSU: “Het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen wordt ver met de BubbleFlush teruggebracht. Dat komt de medewerkers ten goede. En het milieu natuurlijk; als CSU het volledig doorvoert in de dagelijkse schoonmaak, bespaart de BubbleFlush zo’n 45.000 kilo aan CO2 per jaar.”

Blijf eigenwijs, blijf nieuwsgierig en blijf doorzetten
In de nabije toekomst houden we ons vooral bezig met het stabiel in de markt zetten van BubbleFlush. En omdat wij onszelf niet hoeven te richten op gebruik, verspreiding en distributie kunnen we ons helemaal focussen op de doorontwikkeling en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen en nieuwe producten.

Die tip wil ik nieuwe deelnemers aan de CSU Innovatie Award ook graag meegeven: wanneer je een goed idee hebt, staar je dan niet blind. Blijf eager, luister naar anderen en kijk om je heen. En neem al die input mee in de ontwikkeling van jouw initiële idee. Dus blijf eigenwijs, blijf nieuwsgierig en blijf doorzetten!”

Innoveren is vooruitzien

Als voortrekker van de facilitaire branche innoveert CSU proactief op allerlei terreinen. CSU is altijd op zoek naar manieren om wend- en weerbaar te blijven. Een eigenschap die zeker in deze tijd van ongekende waarde is. Daarbij geloven we in innovatieve co-creatie. Zo is ook de CSU Innovatie Award geboren. Hiermee bieden we een platform aan ondernemend talent en werken we samen aan morgen en overmorgen met impactvolle innovaties.