Jurylid Werner Schouten: “Voor mij is innovatie een instrument voor systeemverandering”
Ook nieuw lid van de CSU Innovatie Award vakjury dit jaar is Werner Schouten, directeur van de Impact Economy Foundation. Waar hij zich inzet voor de ontwikkeling van een impact economie.
Naast zijn werk bij de foundation is Werner actief in strategische adviesraden bij TNO, ASN Bank en Stichting Open. In 2020 is Werner als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging nummer 1 geworden in de Trouw Duurzame 100.
We gaan met hem in gesprek:
Wat is jouw achtergrond en wat doe je op dit moment?
“Mijn reis begon aan de Universiteit Twente, waar ik Advanced Technology studeerde. Hoewel ik veel plezier haalde uit de cognitieve uitdagingen, miste ik iets belangrijks: gesprekken over de grote opgaven van deze tijd. Dit gevoel leidde me uiteindelijk naar Zuid-Korea, waar ik ethiek en filosofie ging studeren. Daar zag ik met eigen ogen de gevolgen van klimaatverandering en milieuvervuiling. Het werd me duidelijk dat ik me wilde inzetten voor een economie die verantwoordelijkheid neemt voor de huidige en toekomstige generaties.”
Hoe kijk jij aan tegen innovatie?
“Voor mij is innovatie meer dan het introduceren van nieuwe producten of diensten; het is een instrument voor systeemverandering. Innovatie moet bijdragen aan een economie die duurzamer en inclusiever is. We hebben innovaties nodig die ons dichter bij een nieuwe economie brengen en de maatschappij uitdagen om oude systemen te heroverwegen en te verbeteren. Ik geloof dat echte innovatie ons prikkelt om verder te denken dan het heden en een betere toekomst te creëren.”
Waar kijk je naar als jurylid van de CSU Innovatie Award?
“Het zal je niet verrassen dat ik me als jurylid van de CSU Innovatie Award vooral richt op de maatschappelijke impact van innovaties. Ik zoek naar ideeën die niet alleen economisch succesvol zijn, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. En ik hoop vooral “constructieve rebellen” te zien onder de deelnemers, mensen die buiten de gebaande paden durven denken en met nieuwe oplossingen komen voor de uitdagingen van onze tijd.”
Hoe kijk jij naar de facilitaire branche?
“De facilitaire branche is voor mij een sector vol onbenutte mogelijkheden. Vaak wordt deze sector onderschat als het gaat om innovatie, maar ik zie juist enorme potentie. Met een groot personeelsbestand en een brede invloedssfeer biedt de facilitaire sector talloze kansen voor innovaties op het gebied van duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar dat maakt het alleen maar belangrijker om innovatieve en efficiënte oplossingen te ontwikkelen die deze obstakels kunnen overwinnen.”
Wat kunnen deelnemers aan de CSU Innovatie Award van jou verwachten?
“Deelnemers kunnen van mij een kritische maar ondersteunende houding verwachten. Ik kijk met name naar het maatschappelijk nut van de innovaties, en ik help graag om ideeën verder te ontwikkelen, ongeacht waar ze in de competitie eindigen. Mijn rol als jurylid is niet alleen om de beste innovatie te kiezen, maar ook om te zorgen dat goede ideeën een platform krijgen en bij de juiste mensen onder de aandacht komen.”
Waarom zouden mensen moeten meedoen aan de CSU Innovatie Award?
“Mijn boodschap aan potentiële deelnemers is simpel: wees moedig en wees brutaal! Brutale mensen hebben de halve wereld. De CSU Innovatie Award biedt een geweldige kans om innovatieve ideeën te laten zien in een sector vol onbenutte mogelijkheden. Dit is niet alleen een kans om te winnen, maar ook om impact te maken en waardevolle verbindingen te leggen. Dus grijp deze kans en laat jouw innovatie schitteren!”
Innoveren is vooruitzien
Als voortrekker van de facilitaire branche innoveert CSU proactief op allerlei terreinen. CSU is altijd op zoek naar manieren om wend- en weerbaar te blijven. Een eigenschap die zeker in deze tijd van ongekende waarde is. Daarbij geloven we in innovatieve co-creatie. Zo is ook de CSU Innovatie Award geboren. Hiermee bieden we een platform aan ondernemend talent en werken we samen aan morgen en overmorgen met impactvolle innovaties.