Marcel Magermans (winnaar award 2022): “Je komt tot aan de kern van jouw innovatie”

Winnaar van de vijfde CSU Innovatie Award: Marcel Magermans van Lesseau
Marcel Magermans nam de CSU Innovatie Award 2022 in ontvangst namens Lesseau, het bedrijf achter de winnende innovatie ‘No-Touch’ blokzeepdispenser. We vragen de winnaar van de vijfde editie naar zijn ervaringen en lessen van de deelname, hoe het nu gaat en wat de toekomst brengt.

De start van iets supermoois
Deelname aan de CSU Innovatie Award was een heel leuke en leerzame ervaring. Vooraf weet je niet precies waar je aan begint, maar dat is juist de start van iets super moois. Je wordt vanaf het begin van het traject al zo gedwongen om je innovatie vanaf verschillende kanten onder de loep te nemen, dat je steeds beter leert focussen. Vooral het goed formuleren van de elevator pitch; in één minuut vertellen waarom -in ons geval- blokzeep raspen zo’n goed idee is. Probeer het zelf maar eens voor je eigen idee of product, super moeilijk. Maar zo kom je wel tot de kern van jouw innovatie; het waarom zonder alle details die je er als ontwikkelaar bijna automatisch bij denkt. Die kern tot uitdrukking brengen zodat iedereen zich dat nog wel even herinnerd, is tof om te leren.

Sterker nog. Onlangs was ik in Oslo, op uitnodiging bij het parlementsgebouw voor een introductie van No-Touch, toen er spontaan een cameraman vroeg wat ik kwam doen. Zonder aarzeling zette ik mijn elevator pitch in, tot verbazing van de verslaggever. Iets wat ik absoluut heb overgehouden van deelname. Echt een mooie en inspirerende ervaring.

De award geeft zichtbaarheid en vertrouwen
Met het investeringsbudget zijn we inmiddels, zoals beloofd tijdens de finale, gestart met het installeren van ons systeem op basisscholen. Daarvoor hebben we ook lesmateriaal over milieubesparing, het terugdringen van plastic verpakkingen en handenwassen gemaakt. Superleuk en dankbaar om te doen. Het winnen van de Innovatie Award zelf heeft vooral heel veel zichtbaarheid opgeleverd. Ineens stonden we op de kaart. Daarnaast geeft de award veel vertrouwen, niet alleen voor onszelf en ons product, maar vooral vanuit de markt. Met CSU achter je staat je innovatie zoveel steviger, dat straalt af en opent deuren die we zelf niet zomaar of zo snel al geopend zouden hebben.

En dat merken we nu elke dag. Want het gaat hartstikke goed met Lesseau. We draaien nu zo’n 35 pilots en zijn we zoals gehoopt internationaal volop in beweging; inmiddels hebben we intensieve contacten in zeven Europese landen. Onze missie om vloeibare zeep overal te vervangen voor ons duurzame blokzeepschraapsel is in volle gang. Natuurlijk duurt het maken van een zakelijke deal soms wel even en daarvan hebben we ook geleerd dat mensen (weer) moeten wennen aan blokzeep. Dus hebben we nu ook een blokzeep ontwikkeld die beter aansluit bij het gebruik van vloeibare zepen. Die doorontwikkeling hoort er natuurlijk ook bij. Het houdt ons scherp en brengt ons op nieuwe ideeën. Zoals bijvoorbeeld de uitrol richting hotels waar we nu mee bezig zijn om op blokzeep gebaseerde doucheproducten te ontwikkelen. En ook een nieuw dispenser ontwerp is in de maak.

Doe mee!
Ik gun iedere nieuwe deelnemer het plezier en de voordelen van het winnen van de CSU Innovatie Award! Het is niet alleen leerzaam en uitstekend gefaciliteerd, maar bovenal levert het je een schat aan contacten op waarmee je jouw idee verder kunt brengen om het samen met CSU tot een succes te maken. Ik kan alleen maar zeggen: doen!

Innoveren is vooruitzien

Als voortrekker van de facilitaire branche innoveert CSU proactief op allerlei terreinen. CSU is altijd op zoek naar manieren om wend- en weerbaar te blijven. Een eigenschap die zeker in deze tijd van ongekende waarde is. Daarbij geloven we in innovatieve co-creatie. Zo is ook de CSU Innovatie Award geboren. Hiermee bieden we een platform aan ondernemend talent en werken we samen aan morgen en overmorgen met impactvolle innovaties.