Plaex wint CSU Innovatie Award 2020

Op donderdag 5 november vond de derde editie van de CSU Innovatie Award plaats. Een initiatief van schoonmaakbedrijf CSU dat het meest innovatieve idee voor de facilitaire branche in de volgende versnelling brengt. Het evenement vond dit jaar digitaal plaats, met een evengoed spectaculaire finale! Uit drie finalisten is Plaex verkozen tot het meest impactvolle idee. Een slimme afvalcontainer die door artificial intelligence afval bij de bron scheidt.

Juist nu is innovatie waardevoller dan ooit. Niet alleen in de facilitaire branche, maar in de gehele samenleving ontstaan onverwachte uitdagingen. Die vragen om slimme oplossingen, zoals die van Tyrell Pantophlet en zijn team. Zijn idee is ontstaan vanuit een grote passie voor duurzaamheid, ondernemen en slimme technologie. Gedreven om een positieve, duurzame impact te maken op de toekomst ontwikkelde hij samen met zijn team Plaex. Een slimme afvalcontainer die afval direct bij de bron scheidt. Het systeem maakt door artificial intelligence identificeren van materialen zeer betrouwbaar. Dit levert een grote bijdrage aan het effectief recyclen van afval. Plaex is niet alleen praktisch en innovatief, maar ook nog schaalbaar.

Hoge score op impact en toepasbaarheid
Dit jaar stond bij de CSU Innovatie Award een nieuwe toekomst centraal. Deelnemers zijn uitgedaagd om met slimme oplossingen te komen die de leefwereld en werkomgevingen van mensen beter, gezonder en duurzamer maken. De jury beoordeelde de inzendingen in dit kader op originaliteit, impact, toepasbaarheid en ondernemerschap. Plaex is volgens de jury de terechte winnaar, omdat het product ontzettend veel potentie heeft en erg hoog scoort op impact & toepasbaarheid in de huidige tijd. Juryvoorzitter Esmée Ficheroux: “Hoe beter afval wordt gescheiden bij de bron, hoe efficiënter de materialen vervolgens gerecycled kunnen worden. Deze slimme afvalcontainer met geïntegreerde verdeler van Plaex haalt de menselijke foutmarge uit het proces van afvalinzameling. Zo kan het afval op zeer efficiënte manier verwerkt worden.”

Een kick-start naar succes
De CSU Innovatie Award is een succesversneller en brengt impactvolle innovaties direct in de spreekwoordelijke volgende versnelling. Zo ontvangt de winnaar een investeringsbudget van € 10.000,- én professionele begeleiding. Denk aan coaching, toegang tot relevante netwerken en een marketing-boost om het idee goed in de markt te kunnen zetten. Een kick- start naar succes!

Andere finalisten
Twee andere innovaties haalden de finale en stonden donderdag op het podium in de studio. Het idee van de 12-jarige Wail Kherrazi, een draagbare sensor die het eenvoudiger maakt om 1,5m afstand tot elkaar te houden. En de innovatie van Jan Verberkt, een desinfectierugzak die het werk van de schoonmaker een stuks efficiënter en gemakkelijker kan maken.

Een initiatief van CSU
De CSU Innovatie Award is in het leven geroepen ter ere van het 50-jarig jubileum van de facilitaire dienstverlener en nu voor de derde keer uitgereikt. De award is bedoeld om innovatie en co-creatie te stimuleren binnen de facilitaire branche en impactvolle ideeën naar een volgende versnelling te brengen. Bij de CSU Innovatie Award staat innovatie met een positieve impact centraal. Alles wat helpt om het werk makkelijker, fijner, gezonder en socialer te maken.

Innoveren is vooruitzien

Als voortrekker van de facilitaire branche innoveert CSU proactief op allerlei terreinen. CSU is altijd op zoek naar manieren om wend- en weerbaar te blijven. Een eigenschap die zeker in deze tijd van ongekende waarde is. Daarbij geloven we in innovatieve co-creatie. Zo is ook de CSU Innovatie Award geboren. Hiermee bieden we een platform aan ondernemend talent en werken we samen aan morgen en overmorgen met impactvolle innovaties.